Процес на површинска обработка на пластични производи – галванизација

Површинската обработка е да се формира површински слој со една или повеќе посебни својства на површината на материјалот со физички или хемиски методи.Површинскиот третман може да го подобри изгледот на производот, текстурата, функцијата и другите аспекти на перформансите.

Изглед: како боја, шема, лого, сјај, итн.

Текстура: како што се грубост, живот (квалитет), рационализирање, итн.;

Функција: како што е анти-отпечаток од прст, против гребење, подобрување на изгледот и текстурата на пластичните делови, направете го производот да има различни промени или нови дизајни;подобрување на изгледот на производот.

1

галванизација:

Тоа е метод на преработка на пластични производи за да се добијат површински ефекти.Изгледот, електричните и топлинските својства на пластичните производи можат ефикасно да се подобрат со обработка на пластична галванизација, а механичката цврстина на површината може да се подобри.Слично на PVD, PVD е физички принцип, а галванизацијата е хемиски принцип.Повлажнувањето главно е поделено на вакуумско галванизација и галванизација со вода.Рефлекторот на Шинланд главно го прифаќа процесот на вакуумско галванизација.

Технички предности:

1. Намалување на тежината

2. Заштеда на трошоци

3. Помалку програми за обработка

4. Симулација на метални делови

Постапка за третман по позлата:

1. Пасивација: Површината по галванизацијата е запечатена за да се формира густ слој од ткиво.

2. Фосфатирање: Фосфатирањето е формирање на фолија за фосфатирање на површината на суровината за заштита на слојот за галванизација.

3. Боење: Општо се користи елоксирана боја.

4. Боење: испрскајте слој од боја филм на површината

По завршувањето на позлата, производот се суши и се пече.

Точки на кои треба да се обрне внимание при дизајнирањето кога пластичните делови треба да се галат:

1. Нерамна дебелина на ѕидот на производот треба да се избегнува, а дебелината на ѕидот треба да биде умерена, во спротивно лесно ќе се деформира при галванизација, а адхезијата на облогата ќе биде слаба.Во текот на процесот, исто така е лесно да се деформира и да предизвика паѓање на облогата.

2. Дизајнот на пластичниот дел треба лесно да се декалапира, во спротивно, површината на поплочениот дел ќе се повлече или исчашува за време на присилното одлепување или ќе влијае на внатрешниот стрес на пластичниот дел и ќе влијае силата на врзување на облогата бидат засегнати.

3. Обидете се да не користите метални влошки за пластични делови, инаку влошките лесно ќе се кородираат за време на претходно обложување.

4. Површината на пластичните делови треба да има одредена површинска грубост.


Време на објавување: ноември-04-2022 година